Symptomer på næringsmangel i akvarieplanter

Næringsmangler kan opdages ved at nøje observere planterne og deres symptomer. Når en plante har opbrugt sine næringsreserver, vil bladene eller stænglerne ændre sig og medføre dårlig vækst eller ændring i farven. Her præsenterer vi nogle eksempler og mulige løsninger, der kan hjælpe dig med at håndtere vækstproblemerne.

Denne guide er udelukkende til reference og repræsenterer nødvendigvis ikke den endelige løsning på problemet. Vi præsenterer her eksempler og potentielle løsninger, der kan hjælpe dig med at opretholde dine planters sundhed. Opret en tråd på plante forummet for personlig hjælp.

Dette er første iteration af denne side og der arbejdes løbende på at opdatere og gøre siden mere klar, hvis du har feedback. Så skriv endelige på: feedback forummet.

Sundt blad

Beskrivelse: Et sundt akvarieplanteblad er normalt grønt, ensartet i farven, uden pletter eller skader. Det føles fast og glat og har veldefinerede grønne årer. Det indikerer en sund plante med optimal funktion og ernæring.

Manglende lys

Type: Lys

Beskrivelse: Lysmangel hos planter fører til karakteristiske symptomer, herunder stængelstrækning, mindre blade med lysere farve, nedsat blomstring, bladfalming og langsom vækst. Et typisk tegn er også at blade i bunden af planten forsvinder, imens koncentrationen af blade bliver holdt i toppen af planten.

Optimale værdi: Variere imellem plante arter

Løsning: I tilfælde af lysmangel kan du tilføje mere belysning eller øge lysstyrken ved at placere det tættere på vandoverfladen. Nogle lys apparater har også justerings muligheder, som man kan indstille. Du kan også sænke og øge tiden lyset er tændt.

Nitrogen (N)

Type: Macro næring

Beskrivelse: Kvælstof/Nitrogen (N) er nødvendigt for klorofylproduktion og vækst. I nye blade viser mangel på kvælstof sig som små, gule eller hvide underudviklede blade. I ældre blade er typiske symptomer, at bladet nedbrydes fra tippen og vil bevæge sig imod basen af bladet. Dette er planten, der forsøger at absorbere nitrogen fra ældre blade. Planten vil også generelt vokse langsommere. .

Optimale værdi: 10 – 35 ppm

Løsning: En betydelig mængde kvælstof kan komme fra fiskeafføring og fisken selv i form af ammoniak og urea(urinstof), som konverteres til nitrat. Her kan man forsøge at øge deres fodernivaue. En god nitrogen gødning kan også levere flere former for brugbart kvælstof.

Jern (Fe)

Type: Mikro næring

Beskrivelse: Når der er mangel på jern (Fe), vil planter producere mindre klorofyl i deres nye skud. En jernmangel er derfor let at identificere i skudspidserne af hurtigtvoksende stængelplanter. Den rige grønne farve på bladene falmer, og de unge dele af planten antager en gul til hvid farve (klorose).

Optimale værdi: 0.1 - 0.5 ppm

Løsning: Med jernmangel anbefales det at anskaffe en specifik jern tilskuds-gødning eller salt, hvis ikke ens nuværende gødning kan supplere nok jern til akvariet.

Magnesium (Mg)

Type: Macro næring

Beskrivelse: Magnesium (Mg) spiller en vigtig rolle i fotosyntesen, da det udgør en vigtig del af plantens grønne farvepigment (klorofyl). En mangel viser sig ofte ved en bleg eller gul misfarvning af ældre blade, mens bladårene normalt forbliver grønne. Blade kan også få en kryllet form og brune pletter

Optimale værdi: 5 - 10 ppm

Løsning:Med magnesiummangel anbefales det at anskaffe en specifik magnesium tilskuds-gødning eller Magnesium suphate(MgSO4), hvis ikke ens nuværende gødning kan supplere nok jern til akvariet

Calcium (Ca)

Type: Macro næring

Beskrivelse: Calcium (Ca) En mangel på calcium manifesterer sig på distinkte måder. Uden tilstrækkelig calcium vil nye blade krølle, tvinde sig og vise uregelmæssig vækst, hvilket fører til forvrængede og misformede nye blade. Disse symptomer opstår som følge af calciums vitale rolle i dannelsen af strukturelt stabile cellevægge. Ældre blade forbliver ofte uændret da calcium er umobil.

Optimale værdi: 20 – 30 ppm

Løsning: Hvis du har blødt vand eller bruger RO/DI (omvendt osmose de-ioniseret) vand, kan det være nødvendigt at tilføje disse mineraler ved hjælp af særlige salte for at holde dine planter sunde. Du kan også gradvist øge calciumniveauerne og vandets hårdhed ved at placere knust koralsand i bundlaget eller filteret.

Boron (B)

Beskrivelse: Under konstruktion.

Optimale værdi:Tekst

Løsning:Tekst

Fosfor (P)

Beskrivelse: Under konstruktion.

Optimale værdi:Tekst

Løsning:Tekst

Kalium (K)

Beskrivelse: Under konstruktion.

Optimale værdi:Tekst

Løsning:Tekst

Mangan (Mn)

Beskrivelse: Under konstruktion.

Optimale værdi:Tekst

Løsning:Tekst

Zink (Zn)

Beskrivelse: Under konstruktion.

Optimale værdi:Tekst

Løsning:Tekst

Kobber (Cu)

Beskrivelse: Under konstruktion.

Optimale værdi:Tekst

Løsning:Tekst

Molybdæn (Mo)

Beskrivelse: Under konstruktion.

Optimale værdi:Tekst

Løsning:Tekst

Bladende er copyrighted af DanskeAkvarier © 2023.

  • Published
    4 Oktober 2023
  • Visninger af side]>
    279
Back
Top